Aktualności

2021-10-04

Spełniają marzenie dzięki Akademii

Połączyły siły, by stworzyć bistro, w którym kuchnia będzie zdrowa i kolorowa, ale przede wszystkim „świadoma”. Karolina Dobrowolska i Aleksandra Sikora to uczestniczki projektu Akademia Biznesu dla Młodych, które Kielecki Park Technologiczny realizował wspólnie ze Stowarzyszeniem Integracja i Rozwój.

Dzięki projektowi Akademia Biznesu dla Młodych ponad 30 osób z pomysłem na biznes, w wieku od 18 do 29 lat, otrzymało wsparcie motywacyjne nakierowane na przygotowanie merytoryczne i mentalne do podjęcia samozatrudnienia. Po przejściu cyklu szkoleń i pozytywnej ocenie, mogli oni ubiegać się o dotację na rozwój w kwocie 23 050 zł. zł, a następnie wsparcie pomostowe - średnio 2 000 zł miesięcznie przez okres 6 miesięcy. Wśród zakwalifikowanych do projektu osób znalazły się Karolina Dobrowolska i Aleksandra Sikora, które stworzyły FERMENT NeoBistro.

- Pomysł w naszych głowach urodził się nagle. Od dłuższego czasu chciałyśmy robić rzeczy razem, ale zachować w tym wszystkim tak ważną dla każdej z nas niezależność. Otworzenie Bistro z sekcją cateringową na wspólnej przestrzeni brzmiało jak spełnienie marzeń. W myśl zasady "kto nie ryzykuje ten nie ma" złożyłyśmy do KPT dwa biznesplany kooperujących ze sobą firm branży gastronomicznej. Miejsce które razem tworzymy nazywa się FERMENT NeoBistro . To taka forma gastronomii w której menu jest bardzo rotacyjne, zmienia się raz na tydzień, a czasem nawet codziennie. W takim miejscu gotuje się dla „fun`u” - swojego i klientów – opowiada Karolina Dobrowolska. Jedzenie dostępne będzie w lokalu przy ul. Sienkiewicza 76 w Kielcach, ale w ofercie znajdą się też cateringi pracownicze, bankietowe, okolicznościowe.

Jak dodaje Karolina Dobrowolska, nowa przestrzeń na gastronomicznej mapie Kielc ma być pełna dobrego, prostego jedzenia w przystępnej cenie, z naciskiem na sezonowość i lokalność produktów. Przeważała będzie kuchnia wegetariańska i wegańska. Nie zabraknie też dań mięsnych, najwyższej jakości. - Kuchnia którą będziemy serwowały jest zdrowa i kolorowa, pełna probiotycznych produktów, ale nade wszystko jest to kuchnia świadoma. Zwracająca uwagę na problemy marnowania żywności, idee zero-waste i ecofriedly, z krótkim, rotacyjnym menu. Tłumacząc to wszystko prostymi słowami: będziemy gotowały z tego co akurat uda nam się kupić - wysokiej jakości i w dobrej cenie, aby naszym klientom oferować to samo - pyszne, wysokiej jakości produkty, na które można sobie pozwolić każdego dnia – tłumaczy Karolina Dobrowolska.

Dzięki projektowi Akademia Biznesu dla Młodych pomysłodawczyniom udało się pozyskać niezbędne fundusze na założenie działalności. - Ponadto projekt przygotował nas na ogrom biurokracji związanej z prowadzeniem firmy. Dzięki pomocy finansowej i wsparciu pomostowemu łatwiej było nam wystartować. Gdyby nie dofinansowanie na pewno nie byłybyśmy w tym miejscu, w którym jesteśmy przez jeszcze przynajmniej kilka lat – mówi Karolina Dobrowolska. Jej zdaniem tego typu projekty są bardzo potrzebne. - Wsparcie młodych osób na starcie, rzetelne konsultacje przed założeniem firmy, możliwości skorzystania z pomocy specjalistów - to wszystko jest na wagę złota. Łatwiej ośmielić się realizować swoje marzenia (o ile otworzenie firmy jest spełnieniem naszych marzeń - w naszym przypadku trochę tak właśnie jest ) gdy ma się odpowiednie wsparcie i pomoc ze strony doświadczonych osób – podsumowuje.




Galeria zdjęć

Powrót